Sunday 25 March 2012

New York – Manhattan: Wall Street ve Güney Tarafları


Dünya finans piyasalarının kalbi olan Wall Street biz gittiğimizde oldukça sakindi. Bu caddenin adı Manhattan ve New York’un ilk yerleşimcileri 1600’lerde güneyden gelen kızıılderili saldırılarına karşı buraya bir duvar ördükleri için Wall Street kalmış. Tabi ki artık ortalikta bir duvar falan yok.


Manhattan’ın güney bölgesi, özellikle de Wall Street ve eskı Dünya Ticaret Merkezinin olduğu yerler tamamen gökdelenler ve iş merkezleri ile dolu. Şu meşhur bulutları delen gökdelenler hikayasine de havanın oldukça puslu olması sayesinde Financial District’de canlı olarak şahit olduk.
Tam da 11 Eylül olaylarının 10. yıldönümü anmalarının düzenlendiği sırada biz de tesadüfen New York’ta hatta olayın olduğu Ground Zero bölgesindeydik. Olaylarda hayatını kaybeden itfayecilerin anısına ABD’nin diğer eyaletleri ve diğer ülkelerden gelen itfaiyeciler kendi rozetlerini  getirip bırakmışlardı.
New York Stock Exchange (New York Borsası) binasını görünce ‘bu muymuş’ demekten kendimizi alamadık. Haliyle insan işlem hacmiyle orantılı devasa bir bina bekliyor. Avrupa’da pek çok küçük ülkenin borsa binalarının daha gösterişli olduğunu düşününce demek ki büyüklüğü değil fonksiyonu ve cirosu önemliymiş diye düşünüyoruz.
Manhattan’ın güney tarafında Wall Street’ten yürüyüş mesafesinde olan Battery Park’tan Staten Island’a giden feribota binerek şehrin denizden manzarasını seyretmek 1-2 saatlik keyifli bir aktivite olabilir. Üstelik bu feribot, bizim çok kalabalık olduğu ve ilginç bulmadığımızdan gitmeyi düşünmediğimiz Özgürlük Heykelinin oldukça yakınından geçiyor. Staten Island feribotu bedava. Şehrin bu bölgesinde genellikle orta ve üst düzey gelir sahibi çocuklu aileler oturuyor. 11 Eylül sonrası Manhattan çevresinde çalışan tüm feribotlar özel eğitimli sahil güvenlik timleri tarafından korunuyor. Biz bir an kendileriyle göz göze geldik.
Kanalizasyon ızgaralarından gelen is ve duman Amerikan filmlerinden alışık olduğumuz ama Avrupa’da göremediğimiz manzaralardandır. Bu nedenle Avrupa’dan gelen biri için oldukça ilginç olan bu görüntüyü yakalayınca fotoğraflamadan duramadık.
Biz New York’tayken 11 Eylül olaylarının da 10. Yıldönümü anmalarınn hazırlıkları sürüyordu. Manhattan’ın güney taraflarında hala olayın izleri hissediliyor. Dünya ticaret merkezinin daha önce bulunduğu ve şu anda Ground Zero denen bölgede sürekli kurbanları anmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. 11 Eylül sonrası artışa geçen Amerika'ya ve New York’a sahip çıkma temalı kampanyalar ise azalsa da hala devam ediyor.

No comments:

Post a Comment