Sunday 25 March 2012

New York – Manhattan: East Village ve Lower East Side


Lower East Side ve East Village Manhattan’ın etnik çeşitlilik ve kültürler olarak en zengin bölgelerinden. Bu bölgede yapılacak bir yürüyüş ile bir kaç saat içinde Doğu Avrupa (Polonya ve Ukrayna), Yahudi, Latino (Porto Riko ve Küba), Japon ve Çin kültürlerini bir biri ardına görmek gayet kolay ve çok keyifli.


Lower East Side: Katz’s Delicatessen
Burası When Harry Met Sally filmini izleyenlerin hemen hatırlayacağı Meg Ryan ile Billy Crystal’ın döktürdükleri meşhur orgazm sahnesinin geçtiği mekan. Katz Deli’nin spesiyalitesi pastrami. Yani burası geleneksel Yahudi Fast Food mekanı. Bütün duvarlar ünlü müdavimlerinin resimleriyle dolu. Burayı görünce İstanbul’daki Bambi Café’nin buradan esinlenip esinlenmediğini düşünüp epey gülmüştük. Pastramili sandviçleri mutlaka denenmeli, gerçekten Meg Ryan’ın meşhur sahnesini haklı çıkaracak kadar güzel. Hesap ödeme sistemi 100 yıl önce nasıl ise aynı.
http://katzsdelicatessen.com/
Filmlerden ve vukuatlarından bildiğimiz dünyaca ünlü motorsiklet çetesi Hell’s Angels yani Cehennem Meleklerinin New York’taki genel merkezleri de bu bölgede imiş. Dünyanın hemen tüm ülkelerinde irili ufaklı klüpleri bulunan Meleklerin New York şubesi Lower East side caddelerini arşınlarken bir anda karşımıza çıktı ve biz de fotoğrafladık.
Strand Bookstore
12. cadde ile Broadway bulvarının kesiştiği noktada bulunan Strand Bookstore sadece New York’ta değil dünyada en çok sevdiğimiz kitapçılardan biri. Kendi ifadeleriyle bu mağazadaki kitapları uç uca ekleyince tam 18 mil (neredeyse 30 kilometre) yapıyor. Strand’deki kitapların çeşitliliği insanı saatlerce burada tutabilecek kadar fazla.
Veselka
East Village’da epey Ukraynalı göçmen olduğu, hatta semtin ismi ile bağlantılı olarak semt sakinlerinin büyük bölümünün Doğu Avrupa’ dan geldiğini okumuştuk. Gerçekten de East Village’de doğu avrupa ve özellikle de Ukrayna etkisini hissetmemek münkün değil. Sokaklada aylak aylak dolaşıp lehçe ve rusça tabelaları okurken Vesselka’yı gördük. Zaten görmemizle hemen içeriye girmek istememiz bir oldu. Atmosfer güzel, Ukrayna yemekleri lezzetli ve keyifli bir yer. Pierogi denen ve bizin en sevdiğimiz yemek Çerkez mantısına çok benziyor ve zaten börek kökünden geliyor . Yalnız ukraynalılar hem tatlısını hem de tuzlusunu yapıyorlar.
Little Japan
East Village’da 9. cadde ve çevresinde sıralanan onlarca Japon restoranı mağazasından oluşan Japon mahallesinin Japonya’dan çok da farkı yok. Bu bölgenin Little Ukraine -küçük Ukrayna- denen bölge ile hemen yan yana olması bir kaç dakika içinde Ukrayna’dan Japonya’ya yolculuk etmiş hissi uyandırıyor ki bu bile gayet ilginç bir deneyim.
Cafe Pick Me Up
Bu cafeyi sevmemizin bir nedeni de çayları ve ambiansı dışında Tompkins Square Park’a bakan geniş cephesiydi. Yeri muhteşem. Park manzaralı masamızda çaylarımızı yudumlarken bir kaç dakika içinde moda kataloğu çekimine bile şahit olduk. Sürekli aynı sahneyi çekmeye çalışıyorlardı. Tuvalet kuyruğunda beklemeye başladığımda tam vazgeçmek üzeredim ki tuvaletten bütün bir set ekibi çıktı. Yersizlikten hepsi birden tuvalette giyinmişler. Yaşanabilecek bu gibi ilginç olaylar dışında Pick Me Up’ın hint ve pakistan esintili sütlü bol baharatlı çayları da gayet ilginç ve başarılı.
Angelica Kitchen
İyi ve karakterli bir organik ve vejeteryan restoranı. Menü oldukça çeşitli. Kullanılan bazı malzemeleri diğer çoğu vejeteryan ve vejan restoranında kolay kolay bulmak mümkün değil.  Yemeklerde kullanılan tüm bitkiler menüde ayrıntılı şekilde tanıtılıyor.Tatlılar leziz ve sağlıklı. Burada kredi kartı geçmiyor. Neden sadece nakit kabul ettiklertini anlatan resimli illustrasyon oldukça eğlenceli.
http://www.angelicakitchen.com/
Alphabet City
Lower East Side ve East Village’ın hemen arasında bulunan bu mahalle adını cadde ve sokaklarının alfabenin harflerini takip etmesinden almış. Alphabet City önceleri bir çok etnik grubun yaşadığı çok kültürlü bir mahalle iken, bu günlerde bu bölgede Hispanik kültürünün özellikle de Porto Riko toplumunun etkisi hissediliyor. Bu mahallede pek çok Porto Riko restoranı, cafesi ve derneği var. Duvarlar ise renk renk grafittiler ile dolu.

No comments:

Post a Comment