Saturday 18 February 2012

Barcelona - El Born Bölgesi


El Born, Barcelona'daki yeni favori mahallemiz. Diğer mahallere nazaran daha az turistik ve nispeten sakin olması, tarihi şehir içinde liman ve Barri Gotic bölgesi arasında gayet iyi bir konumda bulunması, genellikle genç Barcelona'lıların vakit geçirdiği çok sayıda cafe ve barın burada olması, tarihi atmosferi, etnik kültürel çeşitliliği ve pek çok Bask tavernası ve pintxos restoranının burada bulunması El Born bölgesini sevmemizin bir kaç nedeni.



Origens: Katalan ve Organik
El Born bölgesindeki favori restoranımız (en azından şimdilik), organik köy ürünleri kullanarak yöresel Katalan yemekleri yapan Origens. Burası, Barcelona'da bolca bulunan ve tamamen turistlere hitap eden mekanlarda bulunması zor ama gittikleri yerin yeme içme kültürünü merak eden insanlar için harika bir seçenekler sunan bir yer. Menü niyetine getirdikleri ama neredeyse kalın ve resimli bir kitap olan listede her yemeğin malzemeleri ve tarifi verilmiş ve yeme içme meraklıları için saatlerce bununla oyalanmak bile mümkün. Şaraplar Katalonya'nın değişik bağlarından ve gayet lezzetli. Origens'te fiyatlar çok daha düşük kalitede yemek sunan turistik mekanlara göre de şaşırtıcı derecede hesaplı.
Palau Dalmases
Farklı ülkelerde klasik müzik çalan pek çok mekanda bulunduk ama bunu Palau Dalmases kadar hakkını vererek yapan az yer gördük. Palau Dalmases El Born mahallesinde Barok bir konak.. O dönemden kalan orjinal eşyaları ile restore edilmiş bu konak konuklarına eşine az rastlanır bir deneyim sunuyor. Bazı geceler canlı müzik sadece klasik müzik için değil Caz veya Flemenko için de var, programı takip etmek gerek. Gündüzleri konağın dışından nasıl bir yer olduğunu anlamak imkansız, tabelasını kaldırıyorlar, sadece konser günleri kapıda birisi sizi yönlendiriyor. Bize biraz "Eyes Wide Shut"taki "Silencio" durumunu hatırlattı. Ama korkmayın içeride sadece güzel müzik ve tarih kokan atmosfer var..
Sagardi
Barcelona'da ve özellikle El Born mahallesinde gidilebilecek pek çok Bask tavernası ve restoranı var. Bask tavernalarında malum olduğu üzere yemekler (pintxos) ve de hesap çubuk sayma usülü ödeniyor. Sagardí de El Born'da gelen geçenin iki tek atıp pintxos'ları gövdeye indirdiği güzel Bask tavernalarından biri.
Ama Sagardi'de asıl şenlik pintxos (tapas bar) bölümünden arkadaki restoran bölümüne geçince başlıyor. Bask mutfağı Avrupa'nın en zengin mutfaklarından biri . Et yemekleri ve ızgaraları ise ayrı bir güzel. Sagardi de bu konuda gayet başarılı. Dev kömür ızgara üzerinde cızırdayan etler baştan çıkarıcı. Sagardi'nin spesialitesi ise Bask usulü kömürde ızgara edilmiş kaburga. En az bir kiloluk porsiyon hazırladıkları ve çok aç olmadığımız için yiyemedik, ama onun yerine aldığımız kuzu parmağı yahnisi yediğimiz en ilginç yemeklerden biriydi.
Euskal Etxea
Burası El Born'un göbeğinde hem pintxos'cu (Bask usülü tapas restoranı) hem de Bask kültür merkezi olarak kullanılan eğlenceli ve güzel bir mekan. Burada zaman zaman Bask bölgesinden rock, folk, ska gibi değişik tarzlarda müzik yapan gruplar konser de veriyor. Biz gittiğimizde bir çok profesyonel ve amatör grubun katıldığı Bask Müzik Festivali yeni bitmişti. Euskal Etxea'nın kendi web sitesinden etkinliklerin takvimine ve fotoğraflarına bakılabiliyor.
El Born'da yine bu mahallede oturanların uğrak yeri olan bir çok fırın ve pastane var. Mekanların vitrinlerine koydukları çikolata, çörek ve kurabiyeler gayet iştah açıcı. Bizim tavsiyemiz, El Born'a kadar gelmişken ismini bile duymadığınız, adı kulağa, görüntüsü göze yabancı gelen ne varsa onu denemek olur. Zira bildiğimiz tatlıları herhangı bir ülkede herhangi bir zaman yemek mümkün; ama yerel Katalan hamur işleri atıştırmak için burası tam yeri.
Kapalı Pazar Yerleri (mercat'lar)
Barcelona'da yapılacak keyifli şeylerden biri de balıktan, ete, sebzeden, peynir ve yoğurda kadar herşeyin satıldığı geleneksel kapalı pazar yerlerini dolaşmak. Bu pazar yerlerine Katalanca'da mercat deniyor. El Born bölgesinde bunların en güzellerinden iki tane var: Mercat de Santa Catarina ve Mercat del Born.
Mercat de Santa Catarine Barcelona'daki mercat'ların en yenilerinden ama mimarisi ile kısa sürede haklı bir üne kavuşmuş. İki ünlü Katalan mimarın (Enric Miralles ve Benedetta Tagliabue) tasarladığı modern tarzda dizayn edilen ve renkli seramik ve ahşap tavanı ile bizim de hemen dikkatimizi çeken bu pazarın içinde daha çok taze et, balık, deniz ürünleri ve çeşit çeşit sakatatlar satan esnaf mesken tutmuş.
Mercat del Born
Şu anda kapalı olan bu tarihi pazar yeri yetmişli yıllara kadar Barcelona'nın en büyük pazarıymış. Uzun yıllardır restore edilen tarihi Mercat del Born binası bir iki yıla kadar tekrar açılacak. Çevresinde hala güzel cafe ve butikler olan tarihi bina El Born bölgesinden Barcelonetta sahiline doğru giderken yol üzerinde.



Cafe Del Born
İspanya ve Katalonya'da kahvaltıda kuvvetli bir kahve yanında bölgesine göre churros, tostada (üzerine domates rendesi ve zeytinyağı sürülmüş kızarmış ekmekler), peynirli ya da jamon'lu (domuz pastırması) bocadillo'lar (sandviç) ya da çeşitli çörekler yeniliyor. El Born mahallesinde Mercat del Born'un hemen yakınında bulunan Cafe Del Born sabahları kahvaltı yapmak için gayet ideal bir mekan. Öğrencilerin ve mahalle esnafının sabahları uğrak yeri olan bu mekanda fiyatlar şaşırtıcı derecede ucuz.

No comments:

Post a Comment