Sunday 12 February 2012

Barcelona - Barri Gotic ve Las Ramblas


Bu Barcelona'ya ikinci gidişimiz. Bu gidişimizde ön keşif amaçlı ilk gezimizden farklı olarak şehrin çok bilinen mekanlarından çok, yerel lezzetleri tatmaya ve Barcelona'lıların vakit geçirdiği yerleri gezip görmeye çalıştık.



Churros ve Granja M. Viader
Churros olayını İspanya'ya ilk gidişlerimizden beri tanıyıp sevsek de hala her gidişimizde yemeden edemiyoruz. Churros: bildiğimiz tulumba tatlısının şerbetsiz olanı. Sıcak erimiş çikolataya batırılarak ve genellikle kahvaltı niyetine yeniyor. İspanya ve Katalonya'da kafelerde her daim önünde sadece Churros olan insanlar görmek mümkün.
İspanya'da bir çok yerde Churros yedik. Bunların en güzellerinden biri Granja M. Viader Pastanesi. Burası La Rambla caddesinin denize doğru inerken sağ paralelinde kalan Xucla sokağı üzerinde bizim İnci Pastanesine pek benzeyen eski bir mekan. Genellikle herkes Churros ve sıcak çikolata yiyor. Fiyatlar gayet ucuz ve mekan çok kalabalık, ve galiba öğlenleri siesta için 1-2 saat kapatıyorlar.
Els Quatre Gats
Burayı 7 yıl önce Barcelona'ya ilk gidişimizde tesadüfen bulmuştuk. Els Quatre Gats'ın 1900'lerin başlarında Pablo Picasso dahil pek çok İspanyol ve Katalan sanatçının buluşma mekanı olup ismini yaptığını ise sonradan öğrendik. Bu gezimizde yine gidip neler değişmiş bir bakalım dedik. Mekanı bulmak biraz zor. Her ne kadar yeri çok merkezi olsa da bu cafe küçük bir ara sokakta. Garsonların yaşını başını almış hafif aksi amcalar olmaları (olumlu anlamda) bizde biraz Beyoğlu Lades etkisi yarattı. Els Quatre Gats'ın sıcak çikolatası nefis.
El Bosc de les Fades
Bu cafe içkileri ve yemekleri açısından belki çok sıradışı bir yer değil, ama ortamı ve dekorasyonu ile akılda kalan bir mekanlardan. Loş ve geniş bir iç mekana sahip olan bu cafe'ye Museo de Cera'nın (Mumya Müzesi) hemen yanında bulunan butikte bir iki kapıyı geçtikten sonra ulaşınca ufak bir sürpriz yaşanabilir, ki biz de ilk gidişimizde burayı tesadüfen bulmuştuk. Yedi yıl sonra gittiğimizde sigara içilmemesi ve fonda çalan müziklerin yumuşaması dışında pek bir şey değişmemişti. Kocaman ağaçların ve orman perilerinin arasında sangria içip biraz yorgunluk atmak için uğranabilir.
Cosmos
Burası yaşlı Barcelona'lıların iş çıkışlarında mesken tuttuğu, dışarıdan albenisi olmayan iddiasız bir cafe. Turistlerin yoğun olduğu Las Ramblas üzerinde olmasına karşın turizmin etkisinin pek uğramadığı bir mekan. Fiyatlar gayet ucuz. Çeşit fazla değil. Ucuz ve güzel cafe cortado, yerel likörler ve tatlılar bulunuyor. Tek başına likörünü yudumlayıp maç izleyen takım elbiseli yaşlı Katalanlarla dolu olması Türkiye'de 90larda daha çok olan iş çıkışı gidilip tek başına içen insanlarla dolu fıçı birahane konseptini andırıyor. Bizce yorgunluk atmak için 10 dakikalığına uğrayıp bir Cortado içilecek iyi bir tektekçi. İnternet sitesi yok.
Ramblas 34, Pl. Teatro
Mercat de la Boqueria
Barcelona'nın en güzel kapalı pazar yerlerinden (mercatlarından) biri olan Mercat de la Boqueria da El Born Las Ramblas ile Barri Gotic'in kesiştiği bölgede. Kocaman bir alanda günün her saati kalabalık olan Boqueria nispeten daha turistik bir bölgede olması nedeniyle diğer kapalı pazar yerlerine göre oldukça kalabalık. Yine de çeşit çeşit ürünün satıldığı bu cıvıl cıvıl mercat bizce görmeye değer.

No comments:

Post a Comment